miercuri, 4 august 2010

inconstienta si rautatea

Cum se face ca toti oamenii vorbesc despre rautatea oamenilor, a celorlalti oameni, excluzand de fiecare data propria persoana?
Ipocrizie? Posibil.
Se prea poate ca rautatea sa fie omniprezenta, ca si ipocrizia. Numai ca ambele sunt, de asemenea, si inconstiente.
Eu nu cred ca exista om pe lumea asta care sa se trezeasca dimineata si sa-si propuna sa faca rau cuiva, asa, fara niciun motiv si fara niciun scop. Raul este determinat fie de un motiv (frustrarea de obicei), fie de un scop (chiar daca e celebrul "sa moara si capra vecinului"). De obicei raul e generat de tendinta spre propria buna-stare. Vreau sa-mi fie bine. Daca pentru asta cel de langa mine sufera, sau moare, n-are decat. Mie mi-e bine. N-am intentionat decat atat: satisfacerea unor nevoi ale mele.

Cand aud ca oamenii sunt rai, chiar si atunci cand se vorbeste la pesoana I plural, ma apuca disperarea si rasul in acelasi timp.

noroc ca ne-ai luminat!

Filosoful sef PDL, asta seara, catre profesori: "Viata e o lupta!"

azi

Am aflat:
- ca banalul pe care il vrem pentru ca il au si altii ajuta sa intelegi cat de valoros e specialul pe care il ai/aveai doar tu! :D:))

- ca cele mai frumoase figuri de stil au dedesubt realitatea concreta si crancena. Sunt cuvintele smulse de lucruri traite, nu doar imaginate.